siyasi yazı olacaktı, olamadı.

türkiye'den uzak olup da, o iğrenç ve tiksindirici gündemi takip etmek normalden daha zor oluyor. yanında kalan birkaç türkle gündem tartışması yapmaya çalışıyorsun ama fikirler belli, fikirler bildiğin, fikirler yaklaşık olarak benzer. ülkeden çıkma psikolojisi aslında çok tehlikeli. 23 yaşındayım ve benim günlerim edebiyatla, müzikle, bilgiyle geçmeli. türkiye'de imkansız. zorla maruz kalıyorsun zaten. kopman imkansız o gündemden. kopmaya çalışsan, için rahat değil. tepkisizleşsen, vicdan rahat değil. ülkeden çıkınca öyle değil ama. sokağa çıktığında eylemde kaç kişinin öldüğünü konuşmuyorlar. türkiye gündemine dair başlık, sıfır. işte bu yüzden gündemi takip etmek zorlaşıyor. gündemi takip etmeyi istemek zorlaşıyor.

ama gel gör ki, kopamıyoruz işte. vicdan rahat değil, o yüzden her gün twitter'dan, internetten, ne olmuş ne bitmiş hepsi taranıyor. o yanımdaki üç beş kişiyle yorum yapılıyor. üç kişi olarak profilimiz, belki biraz daha sevindirici çünkü hep bir ağızdan tekrarlanan ortak bir kanaatimiz yok. belki de bu yüzden yurtdışında siyasi yorum yapmaya katlanabiliyorum. fikirler değişik olduğu için. üç kişiden biri sağa yakın, milliyetçi değerleri daha yüksek olan ama bunun yanında hümanistliğe de önem verdiği için faşistlikten uzak. ikinci kişi tam orta yolcu, bir yandan milletçi değerleri var, bir yandan sol yanı da çok ağır basıyor. yeri geldiğinde kürtlere laf söyleyip, yeri geldiğinde türkiye'ye geçiriyor, tek önem verdiği şey insan ve insanların ölmemesi, türkler'in de bir kısmını faşist görüyor, kürtler'in de. üçüncüsü ise daha solcu, daha az milliyetçilik taşıyan, daha hümanist, sabit fikirli olmayan ve yeni fikirlere açık biri. işte bu ortamda siyaset yapmak güzel, gündem tartışmak güzel.

aslında ben bu yazıya, şu an türkiye'de yaşanan o tehlikeli ve tiksindirici ortam hakkındaki yorumlarımı yazmak için başlamıştım ama konu daha genele bağladı ve benim siyaset yapma hevesim kaçtı.

tek sözüm şudur. adam öldüren türk tarafı da olsa, kürt tarafı da olsa, adam öldürenin yanında değiliz. türkiye'yi faşistlik yapmakla suçlayan kürt faşistlerinin de yanında değiliz. özgürlük davası adı altında, sırf türk hükümetiyle savaştayım diye, kürt türk fark etmez, sivilleri öldüren bir kürt tarafının da yanında değiliz. 

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Instagram

Twitter Updates

Meet The Author

çince ve benim adım yanyana geçmeli bunu bilin. dil ve tarih coğrafya fakültesi'nden mezunum, yani gayet siyasi bir kişiliğim de var, bunu da bilin. küçüklüğümden beri şehir şehir gezerim, bilin. birçok alana el atmış durumdayım, her şeyden biraz tadarım, ney de üflerim, piyano da çalarım, bunları da bilin. ha bak bilgiye inanırım. bilmeye inanırım. hayatın çekilirliğini bilmede ararım. hep beraber bilelim. bilgi karın doyurmasa da kalbi doyurur diyelim. www.pinaraltay.com