Türkan Şoray'ın buruk acısı...


Bu tartışmayı uzun zamandır takip ediyorum ve en sonunda kendi blogumda da yazmaya karar verdim.
Buruk Acı'yı Türkan Şoray mı yazdı?

Bu konuda bir çok yorum var aslında. En büyük iddia yazmadığı yönünde. Yücel Sarpdere, Evrensel’de bu konu hakkında bir yazı yazmış. Önce onu okuyun isterseniz:

Buruk Acı

Meseleyi Adnan Özyalçıner anlatmıştı.70’li yıllarda Yeni İstanbul Gazetesi adıyla bir gazete yayımlanıyordu.Tiraj artışı için yol yöntem düşünülüyordu.O vakitler gazetelerde günlük tefrika halinde yayınlanan romanlar ilgi görüyordu.Akıllara bir fikir geldi.Bir yazarla anlaşılacak; yazdığı roman gazetede tefrika edilecek…Fakat Türkan Şoray’ın imzası atılacaktı!Tefrika için Adnan Özyalçıner’e gelindi.Adnan Özyalçıner her gün tefrikayı yazıyor, gazetede Türkan Şoray imzasıyla yayınlanıyordu.Tefrika çok etkili oldu.Yeni İstanbul Gazetesi bir anda 60 bin tiraj aldı.Romanın bir yerinde kahramanın şarkı söylemesi gerekiyordu.Adnan Özyalçıner’de, Sennur Sezer’e şiir yazması için rica etti.Sennur Sezer, o meşhur “Buruk Acı” şiirini işte böyle yazdı.Daha sonra roman filme çekildi.Film oldukça ses getirdi.Ama filmden daha öne çıkan şey, “Buruk Acı” şarkısı olmuştu.Şarkı dillere dolandı.“Gurbet içimde bir ok, her şey bana yabancı,Hayat öyle bir han ki, acı içinde hancı.Sevmek korkulu rüya, yalnızlık büyük acı,Hangi kapıyı çalsam, karşımda buruk acı.Yıllar yılı gönlümde, bir gün sabah olmadı,Bu ne bitmez çileymiş, neden hâlâ dolmadı.Sevmek korkulu rüya, yalnızlık büyük acı,Hangi kapıyı çalsam, karşımda buruk acı.Ruhumda bir yara var, için için kanıyor,Kalbimde buruk acı, alev alev yanıyor.Sevmek korkulu rüya, yalnızlık büyük acı,Hangi kapıyı çalsam, karşımda buruk acı.”***Gerçekten de duyanı hemen etkileyen bu sözler, akıllarda yer etti.Ama tıpkı romanı gibi şiir de yıllarca Türkan Şoray’ın bilindi.Aslında Sennur Sezer’in ellerinden dökülmüştü.Burada haksızlık etmemek için bir parantez açmak lazım.Türkan Şoray, Türk sinemasına büyük emeği geçmiş en nitelikli oyuncularımızdandır.Hem yeteneği, hem de kişiliği ile halkın kalbinde özel bir yere oturmuştur.Zaten o da, meşhur şiirin kendisine ait olmadığını söylemiş bulunuyor.Bugüne kadar müzik adına kaliteli işler sunan ‘Kalan Müzik’ önümüzdeki günlerde “Yeşilçam Şarkıları” adıyla piyasaya iki CD çıkartıyor.Bu iki CD’de Sennur Sezer’in birer şiirinden bestelenmiş iki parça yer alıyor.Bunlardan birisi de “Buruk Acı”Böylece geç de olsa edebiyatımızın iki seçkin ismi, güçlü kalemi veemekçisi Sennur Sezer ve Adnan Özyalçıner’e hakları verilmiş oluyor!Tabii bu durum sanat ve edebiyat severleri mutlu ediyor.Çünkü hepimizin öğretmenleri olarak Sennur Sezer ve Adnan Özyalçıner, her şeyin en iyisini, en güzelini hak ediyor.Teşekkürler, Sennur Sezer, Adnan Özyalçıner.Teşekkürler Türkan Şoray.Teşekkürler Kalan Müzik ve Hasan Saltuk
Yücel Sarpdere/Evrensel

Bu yazı böyle ama bunun yanında bazıları var ki; bu şarkıyı dedelerinin yazdığını iddia ediyorlar.
Raziye Sündüs ve Burcu Aslan bir bloga bıraktıkları yazıda; dedeleri AHMET FUAT EROL'un bu şiirinin Köy Enstitüsü Dergilerinde yayınlandığını iddia ediyorlar ve yetkililerin belgeleri incelemelerini istiyorlar.

Sonuç olarak ortalık üçe ayrılmış durumda; Türkan Şoray yazdı diyenler, Adnan Özyalçıner yazdı diyenler ve Ahmet Fuat Erol yazdı diyenler.

Bu durumun sonucu ne olur bilemem ama böyle sürüp gider herhalde.


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Instagram

Twitter Updates

Meet The Author

çince ve benim adım yanyana geçmeli bunu bilin. dil ve tarih coğrafya fakültesi'nden mezunum, yani gayet siyasi bir kişiliğim de var, bunu da bilin. küçüklüğümden beri şehir şehir gezerim, bilin. birçok alana el atmış durumdayım, her şeyden biraz tadarım, ney de üflerim, piyano da çalarım, bunları da bilin. ha bak bilgiye inanırım. bilmeye inanırım. hayatın çekilirliğini bilmede ararım. hep beraber bilelim. bilgi karın doyurmasa da kalbi doyurur diyelim. www.pinaraltay.com